Pritisnite enter da počnete pretragu.

Zašto je veoma loše što je Google stavio Srbiju na crnu listu

Novim korisnicima iz Srbije onemogućen je pristup G Suite sistemu, nakon što je kompanija Google stavila našu zemlju na crnu listu. Na taj način biznis korisnici Gugl usluga ostali su bez alatki zahvaljujući kojima su poslovali.
Kompanija Google još se nije zvanično oglasila o razlozima iz kojih se Srbija našla na spisku nepoželjnih, ali se očekuje da će to uskoro učiniti. Međutim, kako srpska IT zajednica zaključuje, to bi moglo biti zato što se Google pridržava preporuka međuvladine organizacije FATF (Financial Action Task Force), koja je Srbiju smestila među 11 zemalja visokog rizika.

Ova organizacija, koja se bori protiv pranja novca i finansiranja terorističkih organizacija, osim Srbije, na spisak je stavila i Severnu Koreju, Etiopiju, Siriju, Irak, Iran, Šri Lanku, Trinidad i Tobago, Tunis, Jemen i Vanuatu.

G Suite (ranije poznat kao Google Apps for Work) veoma je bitan preduzetnicima i biznisima daje alate koji olakšavaju poslovanje online, nudeći im komunikaciju putem servisa kao što su Gmail, Hangouts, Calendar, Drive, Docs, Sheets, Slides, Forms, i Sites, namenjene kolaboraciji, ali i Admin panel i Vault za upravljanje korisnicima. Neki od servisa su besplatni, ali G Suite takođe omogućava kreiranje jedinstvenih imejl adresa sa domenom kompanije korisnika, neograničen prostor za skladištenje podataka kao i 24/7 podršku.

Novi korisnici više nisu u mogućnosti da se registruju i pristupe G Suite sistemu, dok aktuelni biznis korisnici mogu da pristupe svojim nalozima i koriste ih, ali neće moći da ga unaprede u nove verzije, niti da koriste nove opcije kada budu uvedene.

Iako postoji mogućnost da ovaj problem uskoro bude otklonjen, kako je najavio IT stručnjak Slobodan Marković, još uvek nije sigurno da će se ovo desiti, niti kada.

Na ovu temu razgovarali smo sa Goranom Mirkovićem, stručnjakom za content marketing, koji godinama unazad kreira sadržaje za brojne brendove različitih profila širom sveta i čiji tekstovi su objavljivani na sajtovima poput The Huffington Post, SEMRush, NinjaOutreach, Four Dots, AltusHost. Goran, koji u product kompaniji Content Insights radi kao specijalista za digitalni marketing, za “Original” je otkrio zbog čega je ova odluka loša i na koji način će uticati na biznise u Srbiji, ukoliko problem uskoro ne bude otklonjen.

Goran Mirković, stručnjak za digitalni marketing

– Stavljanje Srbije na crnu listu od strane Googlea je definitivno ozbiljnije nego što većina misli. Iako je konkretan razlog za to i dalje nepoznat, sumnja se da odluka da blokira Srbiju ima veze sa pozicijom zemlje na FATF-inoj listi. Preduzetnicima, samostalnim radnicima i frilenserima će sada biti znatno komplikovanje da obavljaju svoj posao. Prvenstveno, oni koji budu želeli da se na legalan način bace u preduzetničke vode neće imati mogućnost da naprave poslovni email niti da korisite G Suite usluge (Google Docs, Sheets, Slides, itd.) na koje smo svi navikli, preko kojih organizujemo sopstveni posao, komuniciramo i sarađujemo sa klijentima na razne načine. Oni koji su imali sreće da registruju Gmail adresu pre ovog nemilog događaja biće uskraćeni za sve buduće apdejte. Sve ono što nas je ohrabrilo da pređemo na cloud, postaće nedostupno. Pored same organizacije posla i pristupa važnim serverima koje smo neometano mogli da koristimo iz Srbije, domaći IT preduzetnici će ostati čak i bez realne mogućnosti da naplaćuju svoje usluge, ukoliko ne otvore agencije u inostranstvu ili se ne prijave na neku adresu napolju – rekao je Mirković, a potom se dotakao i apsurda čitave situacije.

– Ne bih pokretao temu neuređenosti pravnog statusa frilensera, samo ću reći da će ova ova odluka kompanije Google ostaviti posledice i po samu državu, naročito kad je reč o ubiranju poreza. Ironično, glavni razlog zbog kojeg je Google ukinuo G-suite Srbiji stvoriće nove probleme u domenu sive ekonomije. Možda započne i novi talas odliva mozgova, nikad se ne zna.
Takođe, postoji realna mogućnost da će ovakav potez Google kompanije isprepadati i druge velike kompanije poput PayPala, Microsofta i Netflixa, te da možemo očekivati da će one slediti Googleov primer
– objasnio je Goran Mirković.

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *